Print this page
Η Νεράιδα και το παλικάρι: ”Μια παράσταση που απέδειξε πως το Θέατρο δεν έχει σχέση με τηλεόραση και κινηματογράφο”

Η Νεράιδα και το παλικάρι: ”Μια παράσταση που απέδειξε πως το Θέατρο δεν έχει σχέση με τηλεόραση και κινηματογράφο”

50 χρόνια μετά, η αισθηματική κωμωδία της FINOS FILMS, ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη.Χτες απόλαυσα μια εκπληκτική παράσταση.

Πραγματικά σας το λέω

Γέλασα πολύ, θυμήθηκα χωρίς να συγκρίνω, αλλά και απόλαυσα όλους τους ηθοποιούς τον καθένα, διαφορετικά στον ρόλο που αντιστοιχούσε, πραγματικά σε αυτό που έβλεπα.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κατά την άποψη μου κρατάνε επάξια η Μαρία Κορινθίου, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Μοναδική Χρυσούλα Διαβάτη στο ρόλο της μητέρας Φουρτουνάκη και φυσικά ο καταπληκτικός Γιώργος Κωνσταντίνου στο ρόλο του πατέρα Φουρτουνάκη. Ο εκπληκτικός Σταύρος Νικολαίδης που πραγματικά είναι απίστευτος στον ρόλο του ενωμοτάρχη και ειλικρινά έχει φοβερή αμεσότητα με τον κόσμο που τον κάνει ακόμα καλύτερο στο ρόλο του.
Είναι μια υπερπαραγωγή με 30μελή θίασο, τον Κρητικό χορευτικό σύλλογο του Αντώνη Βασσάλου και τον Μοναδικό και απίθανο, που αγαπώ πολύ Κρητικό λυράρη, Νίκο Ζωιδάκη με την ορχήστρα του να ερμηνεύει μαντινάδες και την παραδοσιακή Κρητική μουσική της παράστασης.
Διασκευή και σκηνοθεσία έχει κάνει ο καταπληκτικός Γιώργος Βάλαρης που πραγματικά φέτος έχει όχι απλά εκπλήξει με τις διασκευές του αλλά περνάει μήνυμα πως όλα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει καλή ομάδα και ωραίοι συνάδελφοι.
Όλοι οι Ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στο έργο είναι πραγματικά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΙ.
Μ. Κορινθίου, Π. Πετράκης, Γ. Κωνσταντίνου, Χρ. Διαβάτη, Κ. Ζαχάρωφ, Στ. Νικολαϊδης, Σπ. Μεριανός, Ε. Φαναριώτη, Π. Ξεκούκης.
Σκηνοθεσία.: Λ. Ασβεστά. Κοστούμια : Έλ. Παπανικολάου. Φωτισμοί.: Β. Πλατάκης.
Πρώτα από όλα υπάρχει σεβασμός στο πρωτότυπο σενάριο και στην εικόνα της ταινίας. Αυτό θέλω να το τονίσω. Πήγα να δω μια παράσταση όχι την ελληνική ταινία. Πήγα να δω ωραίους ηθοποιούς και ανθρώπους να ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο.
Γιατί ο κόσμος θέλει να βλέπει όλα αυτά που έχει αγαπήσει με αυτά τα μάτια.
Η παράσταση είναι υπέροχη.
Περνάει η ώρα και δεν το καταλαβαίνεις.

Είναι σαν να σε αρπάζει κάποιος και θέλεις, να δεις τι γίνεται την συνέχεια του έργου, που μπορεί να το ξέρεις, αλλά θέλεις να το ζήσεις.
Το γέλιο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και οι μαντινάδες του Νίκου Ζωιδάκη συνδέουν απίστευτα τις σκηνές με τον δικό του τρόπο.
Ατάκες μοναδικές από τους Φουρτουνάκηδες με την κυρία Διαβάτη να είναι Μοναδική στο ρόλο της.
Σούπερ Επικοινωνιακός ο Ενωμοτάρχης Σταύρος Νικολαΐδης, ο οποίος έδωσε ρεσιτάλ με το κοινό.
Φανταστικός ο Πέτρος Ξεκούκης στο ρόλο του Σκανδαλάκη που δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να τον κάνει καλύτερα.

Εκπληκτικοί στους ρόλους τους και η Κορινθίου με τον Πετράκη. Εντελώς άλλοι, σε ρόλους που έδωσαν την δική τους πνοή και το δικό τους στίγμα. Πραγματικά τους απόλαυσα. Η Μαρία γέμισε την σκηνή. Δεν μιμήθηκε, ήταν η Κατερινιώ με το δικό της ταπεραμέντο. Ο Πετράκης ένα παλικάρι στο δικό του μούντ. Με δική του σφραγίδα χωρίς να κάνει τίποτα που να θυμίζει Παπαμιχαήλ.
Πραγματικά και με την δική μου αληθινή γνώμη, έτσι ακριβώς όπως την γράφω πάντα είναι αυτή…
Μια παράσταση που πραγματικά δεν πρέπει να χάσετε !!!
Πρέπει να την δείτε όλοι ….
Απλά γιατί το θέατρο δεν έχει καμία σχέση ούτε με την τηλεόραση ούτε με τον κινηματογράφο.
Μια μικρή περίληψη του έργου

Στην Κρήτη όπου διαδραματίζεται η ιστορία μας, οι βεντέτες έχουν την τιμητική τους. Έτσι λοιπόν οι δύο γνωστές και εύπορες οικογένειες οι Φουρτουνάκηδες και οι Βροντάκηδες, κρατώντας την παράδοση της βεντέτας ανα τους αιώνες, είναι στα μαχαίρια.
Δεν μιλούν, ούτε χαιρετιούνται όταν ανταμώνουν και φυσικά προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν μακριά τα μοναχοπαίδια τους μην τύχει και ειδωθούν και αγαπηθούν.
Οι Βροντάκηδες έχουν ένα κανακάρη μορφονιό, τον Μανούσο (Παναγιώτη Πετράκη) που σπουδάζει στην Αθήνα και οι Φουρτουνάκηδες επίσης έχουν μια μοναχοκόρη την Κατερινιώ (Μαρία Κορινθίου), ένα αγοροκόριτσο μέν «μπουκιά και συγχώριο» δε, που κρατάει την βεντέτα ζωντανή.
Η προίκα εκείνη την εποχή επίσης είχε την τιμητική της… Έτσι οι Βροντάκηδες καλούν τον μοναχογιό τους στην Κρήτη να τον παντρέψουν με το Λενιώ, που είναι όσο «βαρέων βαρών» είναι και τα προικιά του. Οι Φουρτουνάκηδες από την άλλη, αρραβωνιάζουν το Κατερινιώ με τον ώριμο και μάλλον ασχημάντρα μέν άρχοντα του χωριού δε, τον Καπετάν Σκανταλάκη και το ρίχνουν στο γλέντι. Σ’αυτό το γλέντι μέλλει να συναντηθούν για πρώτη φορά το Κατερινιώ με τον Μανούσο και εκεί με την πρώτη ματιά ανθίζει ένας έρωτας μεγάλος ως σύγχρονοι Ρωμαίος και Ιουλιέττα! Όμως όλα αλλάζουν όταν αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα των δύο νέων, με ανατροπές, κωμικές εξελίξεις αλλά και δραματικές …. μέχρι να φθάσει η στιγμή που θα πούμε «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», σε ένα κρητικό γλέντι με την λύρα και τα τραγούδια του Νίκου Ζωιδάκη και της ορχήστρας του

Οι Φωτογραφίες είναι από το κινητό μου και ευχαριστώ πολύ τους υπεύθυνους του θεάτρου που με άφησαν να τις βγάλω.

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr